Pored ukusne hrane servirane u najljepšem posuđu obratite pažnju i na aranžiranje centralnog dijela vaše bajramske trpeze.

Nadolazeći bajramski praznici ponovo će okupiti porodicu i prijatelje u ugodnom druženju uz ručak ili večeru. Ukoliko ste upravo vi domaćin jednog ovakvog okupljanja pogledajte nekoliko načina kako jednostavno i lijepo ukrasiti središnji dio vašeg stola. Izaberite ideju koja vam se najviše dopada, prilagodite je svojim mogućnostima i oduševite svoje goste.

 

Cvijeće je uvijek poželjno

Sa cvijetnim aranžmanom nikada nećete pogriješiti. Potrudite se da cvijeće bude svježe, bez uvelih latica. Koristite vrste koje nemaju pretjerano jak miris. Za lakše aranžiranje poslužite se cvjećarskom spužvom koju možete kupiti u svakoj cvjećari. Uz pomoć spužve, natopljene vodom i smještene u širu i nižu vazu “natjerat” ćete cvijeće da poslušno stoji onako kako ste vi zamislili.

















Jednostavni buketići

Ako vam aranžiranje većih buketa ne ide od ruke napravite nešto jednostavnije. Nekoliko cvjetova s malo zelenina smještenih u više malih vaznica, čaša ili teglica, ravnomjerno raspoređenih po stolu djelovat će šarmantno i veselo.


















Korpa s suhim lišćem i cvijećem

Ukoliko želite svojim prazničnim aranžmanom dočarati nadolazeće godišnje doba jednostavno cvijeću dodajte suho lišće. Da naglasite dodir jeseni, umjesto staklene vazne koristite korpu od pruća. Unutar korpe sakrijete zdjelu sa cvjećarskom spužvom u koju ćete zabosti cvijeće i lišće koje ste odabrali.


















Reflektujući aranžman

Poslužite se starim ogledalom da obogatite i uduplate ljepotu centralnog aranžmana.

Dobro očistite i usjajite ogledalo. Položite ga na sredinu stola kao tacnu. Na ogledalo stavite nekoliko malih jednostavnih svijećnjaka i par zanimljivih čaša sa cvijećem. Ovakav aranžman zaista djeluje neobično, elegantno i blistavo!
















Voće kao jestivi ukras

Možda najjednostavniji način da ukrasite svoju trpezu, a pri tom pokupite komplimente, jeste upotreba voća za aranžiranje. Možete koristiti jabuke, kruške, južno voće ili grožđe. Smjestite odabrane voćke u lijepu staklenu zdjelu, korpu ili na pladanj za tortu. Dodatno ukrasite grančicama i suhim lišćem. Ovjekovječite ovaj aranžman fotoaparatom prije dolaska gostiju jer se može desiti da gosti dekoraciju zamijene za predjelo!





 

 

 

Izvor fotografija:

www.hauteliving.com
www.martastewart.com