Ovisno o dubini ogrebotine i stepenu uništenja, pod od prirodnog drveta moguće je zakamuflirati tako da se rezovi ne vide. Ima nekoliko dobrih trikova kojima ćete parket učiniti ljepšim te prikriti oštećenja.

popravakpoda1

Parket je poznat po svojoj kvaliteti i prirodnoj ljepoti, no vrlo je osjetljiv i lako ga je oštetiti. Srećom, manja oštećenja na tvrdokornim podovima obično se mogu popraviti bez potrebe za renoviranjem cijele površine.

Ogrebotine na parketima s voskom ili nauljenim premazima mogu biti estetski problem, no ako se nepravilnosti ne poprave na vrijeme, mogu se dugoročno oštetiti.

Postoji nekoliko metoda za uklanjanje ogrebotina na parketu, ovisno o njihovoj dubini.

Popunjavanje pukotina voskom

Ogrebotine ili površinske abrazije na parketu često se mogu eliminirati poliranjem. Ova tehnika je korisna za parkete s voskom, uljem ili lakom. Jednostavno nanesite odgovarajući proizvod za poliranje na meku krpu i nježno utrljajte u ogrebotinu dok ne nestane.

popravakpoda2

Popunjavanje ogrebotina voskom ili drugim sredstvima za njegu parketa može spriječiti daljnje oštećenje i produžiti životni vijek vašeg poda.

Poliranje orahom

Isprobajte ovu jednostavnu metodu - izvadite orah iz ljuske i prepolovite ga. S dijelom oraha trljajte ogrebotinu dijagonalno, dopuštajući drvetu da upije ulje oraha.

Nakon što osjetite da je drvo upilo ulje, energično utrljajte mjesto prstom kako biste zagrijali površinu. Ostavite tako desetak minuta, a zatim pređite preko ogrebotine krpom od mikrovlakana kako biste postigli sjajni finiš.

Mješavina maslinovog ulja i sirćeta

Pomiješajte 3/4 šoljice maslinovog ulja s 1/4 šoljice alkoholnog sirćeta. Nanesite ovu mješavinu na ogrebotinu i pričekajte da se osuši. Nakon što se osuši, prebrišite površinu krpom od mikrovlakana kako biste postigli sjaj.