Hladni krovovi mogu sniziti temperaturu i za 10 stepeni te uštedjeti energiju i novac, jer ćete manje koristiti klima-uređaj. Ako ste ikad bili na krovu tokom vrućeg ljetnog dana, znate koliko to može biti nepodnošljivo. Zbog vrućeg krova i vaša klima će jače raditi.

..................................................................................

 

 

 

 

Prednosti hladnih krovova

Stručnjaci savjetuju da ukoliko gradite novu kuću, unaprijed odlučite želite li napraviti hladan krov. Ako pak želite adaptirati postojeći, možete:

  • prekriti krov posebnim materijalom koji ne upija toplinu.
  • obložiti krov novim vodootpornim pločama.
  • zamijeniti postojeći krov hladnim.

Hladni krovovi napravljeni su od materijala koji odbijaju više sunčevog svjetla i upijaju manje topline od standardnih krovova. Mogu biti napravljeni od reflektirajuće boje, limenih ploča ili jako reflektirajućih pločica ili šindre.

Instalirajući hladni krov može sniziti temperaturu za desetak stupnjeva i uštedjeti energiju i novac, jer ćete manje koristiti klima-uređaj. Hladni krov će učiniti i garažu ili natkrivenu terasu ugodnijom.

Ako trend hladnih krovova zaživi, koristi će imati i društvo jer će se smanjiti emisija štetnih plinova iz elektrana. Takvi krovovi mogu sniziti i vanjsku temperaturu, što bi smanjilo isparavanje topline u urbanim sredinama.
Gotovo svaka vrsta doma može imati korist od hladnog krova, ali prije nego ga odlučite postaviti uzmite u obzir i klimatske uvjete.

Zeleni krovovi

Razmislite i o postavljanju zelenog krova. Zeleni krovovi su idealni za urbane zgrade s ravnim ili blago kosim krovovima te mogu uključivati sve od običnih posuda s cvijećem do vrtova. Glavni razlozi za postavljanje ovakvog hladnog krova su korištenje kiše i uživanje na otvorenom krovu.

Zeleni krovovi također služe kao izolacija, smanjuju potrebu za grijanjem i hlađenjem, a mogu ublažiti nakupljanje vrućeg zraka. No, kako takvi krovovi mogu biti znatno skuplji od drugih energetski učinkovitih krovova, razmislite o svojim prioritetima i posavjetujte se s profesionalcem prije nego odlučite postaviti zeleni krov.

Izvori fotografija:
Foto 1
Foto 2
Foto 3

 

Izvor članka