Bilo da renovirate kuću, mijenjate namještaj ili pravite male, ali značajne promjene u enterijeru, vaš dom može izgledati lijepo, a pri tome biti uređen u skladu sa 'zelenim' principima.

................................................................................

 

 

 

 

Pretvorite bilo koju prostoriju vašeg doma u elegantan eko prostor slijedeći ovih nekoliko jednostavnih koraka.

Iskoristite dnevno svjetlo

Maksimalno iskorištavajte prirodno dnevno svjetlo. Ako gradite kuću obratite posebnu pažnju na to da svaki kutak ima dostupnu prirodnu svjetlost koja može dopirati kroz svjetlarnike i velike prozore koji gledaju na jug. U stanovima razgrnite zastore tokom dana i iskoristite sunčevu svijetlost. Na ovaj način uštedjet ćete energiju i novac te spriječiti emisiju štetnih tvari i stakleničkih plinova.

 

 

 

 

 

 

Zelene biljke za zeleni dom

Biljke su prirodni filteri zraka, uklanjaju štetne hemikalije poput ugljikovog monoksida u zatvorenim prostorima. Unose zdravlje i vitalnost u enterijer djelujući pri tome i kao predivna dekoracija za vaš životni prostor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koristite energetski učinkovitu rasvjetu

Učinkovitost štednih sijalica već je dobro poznata. U odnosu na obične sijalice sa žarnom niti, štedne koriste trećinu energije i mogu trajati i do deset puta duže. Ovo je još jedan jednostavan način za uštedu novca, smanjenje potrošnje električne energije i vaš mali doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uložite u dobre prozore

Prozori su značajan izvor gubitka topline zimi i neželjene vrućine u unutrašnjosti tokom ljetnih mjeseci. Energetski učinkoviti prozori su obloženi specijalnim premazima koji održavaju toplinu i pružaju vrhunsku izolaciju čineći dom toplijim zimi, a hladnijim ljeti.

 

 

 

 

 

 

Kupujte lokalno

Lokalno proizveden namještaj putuje manje do svog odredišta, što rezultira smanjenjem zagađenja zraka. To je jako bitno budući da trasport ljudi i roba predstavlja jedan od najvećih zagađivača zraka.

 

Izvori fotografija:

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Foto 5

Foto 6