Ako je ulje korišteno samo jednom, možete ga očistiti, pohraniti i ponovo upotrijebiti za kuhanje. No, takvo ulje prvo treba ohladiti, a zatim ga procijediti kroz filter - naprimjer papirni filter za kafu.
Kuhanje s uljem bilo koje vrste (biljnim, maslinovim...) može izvrsno promijeniti teksturu i okus hrane, ali kada je u pitanju čišćenje, uklanjanje korištenog ulja je svakako manje ugodno. No, pravilno odlaganje ulja važno je ne samo za zdravlje vašeg doma, već i za zdravlje zajednice i okoliša u cjelini.
1. Ulje spremite i bacite
Spremanje ulja u neku posudu i bacanje s običnim smećem uobičajena je i održiva metoda za odlaganje ulja. Nakon kuhanja pustite da se ulje ohladi, a zatim ga stavite u dobro zatvorenu posudu.
- Taj spremnik može biti boca ili neka posudica te vrećica - kaže Hill Booker i dodaje kako ona napravi još jedan korak i provjeri je li ulje skroz hladno. Naime, ona često zamrzava ulje prije nego što ga baci u smeće, pogotovo ako ga baca tokom toplijih mjeseci. Na taj način ne rizikuje da ulje iscuri ili se prolije.
Zamrzavanje ulja također znači da ulje možete odlagati u biorazgradivom, umjesto u plastičnom spremniku, a ulje u čvrstom stanju neće curiti kroz biorazgradive posude kao tekuće ulje.
Ako imate male količine ulja, natopite ga novinama, ostacima hrane, mačjim pijeskom ili drugim tvarima koje ćete ionako baciti.
2. Spremite ga u posudu i ponovno koristite
Ako je ulje korišteno samo jednom, možete ga očistiti, pohraniti i ponovo upotrijebiti za kuhanje. Prvo pročistite ohlađeno ulje tako što ćete ga procijediti kroz filter. Hill Booker preferira papirne filtere za kafu jer su oni vrlo pristupačni, a nisu štetni za okoliš.
Nakon što ulje više puta procijedite (Hill Booker obično to radi tri puta) stavite ulje u čistu, hermetički zatvorenu posudu i pohranite ga u frižider. Nikada nemojte čuvati iskorišteno ulje pohranjeno na sobnoj temperaturi jer će se brzo pokvariti. Pravilno pohranjeno, rashlađeno ulje trajat će i do 30 dana.
Kada dođe vrijeme za korištenje spremljenog ulja, izvadite potrebnu količinu i ostavite da se polako zagrije na sobnoj temperaturi 30 minuta ili preko noći. Ovaj postupak je koristan jer je na taj način potrebno manje energije za zagrijavanje toplog ulja nego onog hladnog iz frižidera.
Svakako, prije nego što upotrebljeno ulje 'reciklirate' i ponovno iskoristite, provjerite ova tri glavna znaka da se ulje ipak ne smije ponovo koristiti:
Talog na dnu ulja: ako pravilno procijeđeno ulje još uvijek ima talog koji izgleda 'kao prah drvenog ugljena', ulje više nije dobro za ponovnu upotrebu. Ovaj talog, iako je vidljiv u ulju sobne temperature, možda neće biti vidljiv u ohlađenom ulju.
Želatinozne tvari na dnu ulja: Ako se čini da pravilno procijeđeno ulje pohranjeno u frižideru ima želatinozne tvari na dnu, ulje više nije dobro za ponovnu upotrebu. Ova se tvar uglavnom pojavljuje u ulju koje se koristi za kuhanje životinjskih proteina, a najvidljivija je u ohlađenom ulju.
Miris: Ako korišteno ulje čak i malo smrdi, nemojte ga ponovo koristiti. Imajte na umu da ulje poprima okus i miris hrane.
- Ako pržite ribu, luk ili nešto slično, ne biste to nužno trebali koristili za prženje nečega što je mnogo delikatnije, ili ima mnogo blaži okus i aromu. Pržite li povrće, nemojte koristiti ulje koje ste prethodno koristili za prženje mesa - kaže Hill Booker.
Također, imajte na umu da ulje koje se koristi za prženje krofni se ne smije koristiti za kuhanje za nekoga s alergijom na gluten.
Kako ne odlagati ulje?
Nemojte ga izlijevati u kućni odvod.
- Ako ga izlijete u odvod, nataložit će se. Naime, u odvodu, osim ulja, možete imati nakupine od sapuna, a ako ga bacite u wc, vjerovatno tamo imate nakupine toaletnog papira. U odvodu također može biti i dlaka - napominje Booker. Dodavanje ulja u mješavinu pogoršava tu blokadu, što dovodi do začepljenja i oštećenja cijevi.
Ulje ne dospijeva do postrojenja za pročišćavanje vode kao vruća tekućina, pa će u određenom trenutku to doprinijeti začepljenju odvoda, a ono se može dogoditi i izvan vašeg doma.
Isto tako ulje nemojte izlijevati ni u dvorište. Bez obzira na vrstu ulja i što se u njemu kuhalo, iskorišteno ulje izliveno u dvorištu privući će životinje i štetočine, kaže Hill Booker.
Nemojte ga izlijevati niti u kanalizaciju. Takvi odvodi, kao i oni kućni, nisu namijenjeni za odlaganje ulja. Baš kao i kod izlijevanja u dvorište, privući ćete štetočine poput štakora i žohara.