Monstera ili filodendron je biljka velikih urezanih kožnatih listova, koja u džunglama Srednje i Južne Amerike naraste i do deset metara u visinu.

Uprkos svojoj veličini spada među omiljene kućne biljke. Postoji preko dvadeset vrsta monstera koje su pogodne za kućni uzgoj.

Monstera deliciosa ima velike duboko izrezane listove. Kao lončanica, uz čvrst potporanj, može narasti i do dva i pol metra. Monstera oblique je manja i ima listove koji su na vrhovima spojeni, a šuplji u sredini.

Biljka iz sjene

Monstera voli sjenovita i prostrana mjesta u kući, budući da će rasti i širiti se. Monsteri je, kao puzavici, za pravilan rast potreban čvrst potporanj za koji ćete zavezati biljku da bi lakše stajala i podnosila težinu svojih velikih listova.



Karakteristično za ovu biljku je zračno korijenje koje ne smijete rezati nego ga usmjerite ka zemlji u saksiji kako bi se zakorijenilo i time bilo dodatni potporanj biljci.

Njega i razmnožavanje

Monstera ne traži puno vode. Ljeti je zalijevajte svakih pet do šest dana, a zimi svaki deseti dan i to mlakom vodom. Listove obavezno čistite vlažnom krpicom, pridržavajući pri tome list sa donje strane. Povremeno je prskajte, a jednom mjesečno prihranite tekućim gnojivom za lisnate sobne biljke.



Mladi listovi monstere nisu šuplji. Šupljine se pojavljuju tek kada list dobije tamnozelenu boju. Ako se urezi tada ne pojave to znači da joj nedostaje svjetlosti ili hrane.
Razmnožavanje se vrši u proljeće reznicama na jednostavan način – odrežite list i stavite ga u vodu. Kad pusti korjenčiće prebacite list u mješavinu treseta i pijeska i pustite da se zakorijeni.