Narcis, otporan proljetni lukovičasti cvijet, jako je popularan u našim krajevima, a može se pronaći na svim kontinentima. Najviše se uzgaja u Velikoj Britaniji, zatim u Holandiji, Danskoj i Njemačkoj.

narcisi1

Ovaj rod biljaka obuhvaća oko trideset divljih vrsta i nekoliko stotina kultivara. Njegovo lišće je dugačko, usko i svijetlozelene boje. Raste prema gore i na vrhovima se povija zbog težine. Cvijet sunovrata ili narcisa, s čaškom sličnom trubi i širokom ogrlicom latica, može biti žute ili bijele boje.

Vrsta narcisa Paper white s potpuno bijelom, kratkom čaškom i laticama, s nekoliko cvjetova na stabljici, jedna je od najpoznatijih vrsta za uzgoj kod kuće. 

Njega i uzgoj

Lukovice narcisa treba posaditi u jesen, u zemlju bogatu humusom, na dubinu od desetak centimetara. Na dno saksije treba staviti kamenčiće radi bolje drenaže.

narcisi3

Razmak između lukovica pri sadnji treba biti otprilike dva i pol centimetra. Pri tome dobro pazite da lukovicu ne okrenete naopako. Dio sa korjenastim končićima postavimo dolje, dok je zašiljen vrh okrenut prema gore.

Posađene lukovice zahtijevaju stalnu vlagu ali pazite dobro da lukovice, od pretjeranog zalijevanja, nisu u vodi jer će u tom slučaju istrunuti. Saksiju stavite na hladnije i svijetlo mjesto. Kad izboji narastu na visinu od desetak centimetara prebacite saksiju u topliju sobu, na prosječnu temperaturu od 16 stepeni Celzijevih, gdje će ubrzo procvjetati.

Otporan na zimu

Gotovo sve vrste ove biljke su otporne na zimu. Kada ih jednom posadite na određenom mjestu, mogu tu ostati i uspijevati godinama. Vrlo su zgodni za sadnju u vrtu jer podnose i sunčana i sjenovita mjesta.

narcisi4

Kada u proljeće procvatu i cvijet se osuši, listove nemojte rezati nego ih ostavite da se prirodno osuše. Na taj način lišće postaje hrana za lukovice koje će ponovo procvjetati iduće godine.

Lijep i inspirativan cvijet

Postoje različite teorije o tome kako je narcis dobio ime.

Legenda kaže da je dobio ime po mladiću iz grčke mitologije koji se zvao Narcis. Lijep ali hladan, nije htio uzvratiti ljubav šumskoj nimfi Eho, koje je umrla zbog neuzvraćene ljubavi. Bogovi ga proklinju te Narcis jednoga dana ugleda svoj odraz na površini jezera i zaljubi se u njega. Tako i sam spoznaje bol neuzvraćene ljubavi. Gledajući opsjednuto u svoju sliku, umire na obali jezera, doživljava metamorfozu i preobražava se u divan cvijet.

Međutim, vjerovatnije da je naziv ovog cvijeta potekao od grčke riječi narke, što znači gubitak čula ili ukočenost, jer je poznato da narcis ima narkotička svojstva.