Na Svjetski dan zaštite životne sredine, otvoren je Festival energetske efikasnosti u Sarajevu. Tokom šest dana, od 5. do 10. juna, građani Sarajeva moći će prisustvovati različitim kulturnim i zabavnim događajima, kao što su koncerti, ulične manifestacije, umjetničke izložbe i filmske projekcije. ..................................................................................








Festival je otvoren izložbom radova studenata Umjetničkih akademija iz Banje Luke, Trebinja, Sarajeva i Širokog Brijega, na temu energetske efikasnosti. Radovi su izloženi u prostoru Umjetničke galerije BiH. Festival su otvorili Allan Reed – direktor USAID-ove misije u BiH, Damir Mašić – Ministar za nauku i obrazovanje FBiH i Alija Behmen - gradonačelnik Sarajeva.

Cilj ovih događanja je popularizirati temu energetske efikasnosti i približiti je građanima svih generacija, a također i prikupiti sredstva za pokretanje multimedijalnog centra za energetsku efikasnost, koji će biti smješten u zgradi na Vilsonovom šetalištu u okviru Mašinskog fakulteta u Sarajevu, a građanima će pružati informacije o važnosti i prednostima primjene mjera energetske efikasnosti u njihovim domaćinstvima, ali i uvid u najnovija tehnološka rješenja i proizvode raspoložive na tržištu.

Više detalja i informacija o Festivalu možete dobiti ovdje.


Izvor

www.radiosarajevo.ba