Nova zgrada Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci gradit će se u sklopu kompleksa nekadašnje kasarne Vrbas, a prema idejnom rješenju Saše i Maline Čvoro. Projekat se nalazi u fazi tenderske procedure za izvođenje radova, čija vrijednost se procijenjuje na 2,7 miliona KM.

..................................................................................






Arhitekta Saša Čvoro, jedan od autora projekta, potvrdio  je da će budući objekat biti izgrađen na principima pasivne i inteligentne zgrade, koji će odgovarati savremenim zahtjevima za odvijanje nastavnog i naučno-istraživačkog procesa na Fakultetu.

Izrada neophodne tehničke dokumentacije za izgradnju zgrade Fakulteta u Univerzitetskom gradu u Banjoj Luci koja podrazumijeva primjenu principa energetske efikasnosti (niskoenergetska, pasivna, nulta, nulta+ i inteligentna zgrada), kao značajnijih standarda optimalizacije u savremenom graditeljstvu i ujedno primjenu EU normi u ovoj oblasti -  ističe Čvoro.


Nekadašnja kasarna – novi dom studenata

Lokacija za izgradnju zgrade Arhitektonsko-građevinskog fakulteta smještena je u kompleksu nekadašnje kasarne Vrbas, odnosnu u sklopu Univerzitetskog grada u Banjoj Luci.

Projekatom će biti obuhvaćena rekonstrukcija, adaptacija, dogradnje i nadogradnje postojećeg objekta "Tereza" u Banjoj Luci.

Objekat će biti spratnosti P + 3 na postojećem objekatu Tereza, te Po + P + 3 na dograđenom dijelu objekta, što je u skladu sa maksimalnim vertikalnim gabaritima definisanim prostorno planskom dokumentacijom.

Saobraćajni pristup objektu obezbjeđen je preko interne saobraćajnicu u okviru Univerzitetskog grada uz formiranje parking prostora za potrebe fakulteta od 33 parking mjesta. Ako se značaj arhitekture ogleda u njenoj sposobnosti da ostvari određenu atmosferu u prostoru, i tako oblikuje načine ponašanja u njemu, onda su rukovodeći principi tokom izrade projekta bili: planirati novi objekat kao element urbanističkog reda, učiniti zgradu budućeg fakulteta razumljivom i pristupačnom korisnicima, ostvariti kulturni doprinos atmosferi edukativnog prostora i redukcija sredstava i težnja prema održivosti - ističe Saša Čvoro.


Vizuelni identitet objekta

Arhitektura novog objekta redukovana je na ambalažu, dok je jedino prozračni hol, stakleni kubus koji povezuje novo i staro zdanje, ono "više" što građevinu na određeni način čini posebnom. Objekat vizuelno komunicira sa okruženjem putem transparentnog ulaznog pročelja jasno usmjerenog prema glavnom komunikacionom pravcu, odnosno pješačkoj aleji Univerzitetskog grada. Unutrašnji prostor zgrade otkriva se prema ovoj komunikaciji preko pristupnog platoa cijelom visinom svog prozračnog centralnog hola, dajući uvid u sve ono što se događa unutar objekta.

Tokom dana, objekat fakulteta upija svijetlost, a noću je projektuje prema okruženju. Ovakav koncept omogućava da posjetioci kompleksa postanu učesnici eventualnog dešavanja u holu fakulteta iako fizički nisu u objektu.

Predloženo arhitektonsko rješenje, u funkcionalnom smislu prirodno nameće centralnu poziciju velikog amfiteatra koji definiše bazne komunikacione pravce unutar i između objekata. Jednostavna, na tek nekoliko oblikovnih elemenata redukovana nova zgrada, trebala bi imati funkciju kontrapunkta u odnosu na postojeći objekat, navodi se u projektu.

U novoj zgradi, prema projektnom dokumentacijom, imat će sljedeće sadržaje: amfiteatar, za 154 studenta i 22 svečana mjesta u prvom redu bez radne površine, mali amfiteatar za 56 studenata, kabineti, crtaonica, laboratorija, maketarnica, atelje.

Od ostalih prostorija, planira je izgradnja biblioteke sa čitaonicom i medijatekom, nastavničkih kabineta, sale za sastanke, kancelarije računovodstva, kafeterije, knjižare, višenamjenskog centralnog prostora koji će ujedno predstavljati prostor za okupljanje, predavanja, promocije i izložbeni prostor.

Preuzeto sa: ekapija.ba