Istorijski događaj za Univerzitet u Sarajevu je projekt izgradnje Univerzitetske biblioteke koja će biti jedna od najbolje opremljenih i najmodernijih u regiji, najavio je nedavno prof.dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu.

..................................................................................







Početak izgradnje ovog projekta očekuje se već sljedeće godine, a okončanje krajem 2015. godine. Biće to prvi objekt u Kampusu UNSA koji će biti izgrađen uz podršku prijateljske Kraljevine Saudijske Arabije, koja je od 1992. godine pa do danas pomagala Bosnu i Hercegovinu, posebno u razvoju obrazovanja.

Autor projekta buduće "Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu" je doc. dr. Adnan Pašić d.i.a. sa Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, koji je za Sarajevo Construction istakao da je ideja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu stara više od 60 godina, ali da za njenu implementaciju nije bilo sredstava.

 

Zdanje vrijedno 15 miliona eura

"Sredinom prošlog mjeseca su u našoj zemlji boravili predstavnici Saudijskog fonda za razvoj i tom prilikom izrazili svoju spremnost za finansiranje i realizaciju ovog projekta. `Prema procjenama, uz osigurana finansijska sredstva izgradnja Univerzitetske biblioteke bi trajala dvije godine", rekao je Pašić.

Kako je od ranije poznato, Univerzitetska biblioteka će biti jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u regiji, a investicija je procjenjena na oko 15 miliona eura.

Projekat buduće Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu zasniva se na Master planu Novog kampusa Univerziteta u Sarajevu iz 2001. godine. Lokacija kampusa je bivša kasarna formirana u periodu osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini koja se danas nalazi na rubu istorijskog dijela grada Sarajeva iz austro-ugarskog perioda.

Master planom Univerzitetska biblioteka je pozicionirana na glavnoj osi kampusa pored zgrade rektorata, čime dobiva značajan i istaknut položaj. Naručilac projekta je Univerzitet u Sarajevu.


7 programskih elemenata

Ljudi na planeti Zemlji žive u tri različita staništa: pustinji, moru i šumi, koji na osobit način oblikuju ljudska osjetila i karakter. Bosna i Hercegovina je zemlja šuma. Način na koji sunčeve zrake rasipaju svjetlost kroz krošnje stabala upotrebljena je funkcionalno i metaforički u arhitekturi Univerzitetske biblioteke.

Biblioteka je oblikovana kombinovanjem 7 programskih elemenata: ulazna sekvenca, media i kongresnog centra sa 6 čitaonica biblioteke, koji u funkcionalnom i simboličkom smislu korespondiraju sa 7 kupola/nebesa koje se uzdižu iznad unutrašnjosti biblioteke.

Drveće zasađeno po obimu biblioteke čini vizuelnu barijeru propuštajući disperznu svjetlost u njenu unutrašnjost. Biblioteka je na ovaj način definisana kao arhitektonski prostor i mjesto koje izrasta iz zemlje i prostire se prema okolnoj prirodi i nebu. Ovdje je znanje ključ spoznaje i samoostvarenja, putem kojeg ljudski duh stremi put nebeskog/božanskog svjetla znanja. Od zemlje do (7) Nebesa.


Izvor: ekapija.ba