Svečanom inauguracijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu, 6. septembra zvanično je otvoren Prvi svjetski forum urbanizma. Ovim događajem zvanično je započela manifestacija zahvaljujući kojoj će tokom narednih dana Sarajevo postati svjetska prijestonica urbanizma.

..................................................................................







Forum, koji okuplja neka od najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja će trajati do 9. septembra.

Prilikom inauguracije u ime grada Sarajeva, gradonačelnik Alija Behmen zahvalio se organizatorima Foruma i naglasio da je cilj ovog značajnog događaja da Sarajevo postane prijestonica ideja u koju će u budućnosti arhitekti i urbanisti dolaziti po nove ideje.

Također, kako je rekao gospodin Behmen Forum je istivremeno i izvrsna prilika da se renomirani svjetski urbanisti upoznaju sa projektima izgradnje muzeja Ars Aevi, sarajevske koncertne dvorane, sarajevske žičare, obnove Vijećnice i brojnih drugih projekata.

I ambasador republike Francuske u BiH, njegova ekselencija Roland Gilles okarakterisao je Forum kao priliku da Sarajevo postane stalno mjesto susreta ideja iz cijeloga svijeta.



Sarajevo – grad stvaralačkog duha

Prvi svjetski forum urbanizma je zvanično otvorenim proglasio predsjedavajući predsjedništva BiH, koji je ujedno i pokrovitelj Foruma, gospodin Bakir Izetbegović.

Gospodin Izetbegović je rekao da je Sarajevo mjesto u kojem se susreću monoteističke religije, u kojem se bogomolje skoro pa naslanjaju jedne na druge i mjesto koje je sa takvim bogatstvom svojevremeno bilo kulturna prijestonica bivše Jugoslavije te da se nada da će Sarajevo zahvaljujući i ovom projektu ponovo postati grad stvaralačkog duha.

Predsjedavajući predsjedništva je svim  učesnicima poželio ugodan rad i boravak u Sarajevu tokom trajanja Foruma, izrazviši posebnu zahvalnost gopsodinu Jean-François Daoulasu, arhitektu-urbanisti, generalnom koordinatoru projekta, koji je jedan od najzalsužnijih za održavanje ovog značajnog projekta uz zahvalnost ostalim organizatorima i partnerima projekta uz poseban naglasak na partnere iz Republike Francuske.


Zakazane četiri konferencije

Inače, u sklopu Foruma, koji će organizuje Društvo za kulturni inženjering Vive le talent, tokom narednih dana će biti održane četiri konferencije, čije će teme biti: Ambicije Projekta Velikog Pariza, Odnos kulture i kulturnog nasljeđa – ekonomski interes, Izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama i Koncept moderne metropole nakon Kyoto-a, uz učešće svjetskih priznatih imena urbanizma i arhitekture kao što su Jean Nouvel, Sir Richard Rogers, Christian de Portzamparc (dobitnici Nagrade Pritzker – pandana Nobelove nagrade za arhitekturu), potom Roland Castro, Antoine Grumbach, Michel Cantal-Dupart, i dr.