Postavka kojom stručni tim sarajevske galerije Bela Vida počinje 2013. godinu nosi naziv “Veličanstveni dodir prošlosti” i po prvi put posvećena je Bosni i Hercegovini.

................................................................................

Profinjeni dizajn i stil klasičnog uređenja enterijera pratit će izložba replika muzejskog nakita i elemenata bosanskohercegovačkog kulturnog naslijeđa, a sve zajedno javnosti će biti predstavljeno 15. januara u galeriji Bela Vida, koja se nalazi u Importanne centru.

Otvorenje postavke zakazano je za 20;00 sati, kada će se posjetiocima izložiti najkvalitetnije iz ponude proizvođača namještaja i detalja za dom iz BiH i regiona, prepoznatljivih po tradicionalnoj obradi najrazličitijih materijala.

Savremenim enterijerom, za ovu priliku okupanim tonovima petroleja, trule višnje, srebra i zlata, tim galerije Bela Vida akcenat stavlja na umjetnost, neopravdano zaboravljenu u užurbanom tempu današnjice.

Enterijeru, kao prizmi kroz koju će biti predstavljena prošlost naše multikulturalne sredine, ovaj put dodani su posebni i jedinstveni detalji - izložba 60-tak replika muzejskog nakita za čiju izradu su zaslužni zlatari Senad i Sead Sofić.  Replike, koje su u potpunosti ručno izrađene i čiji se originali nalaze u Zemaljskom muzeju BiH, uključuju nakit koje je nosilo bosansko plemstvo u Srednjem vijeku, broš iz 4. vijeka p.n.e. i prsten za koji se pretpostavlja da ga je nosio bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić.

Trenutnu postavku “U zagrljaju vanilije”,  kojom su predstavljeni Furninova, Domavija, Grantto Design, Senso, Zart, Decora Ora, Philips, Ligne Pure, kamini ISSA i umjetnica Jasna Memić, zainteresovani posjetioci mogu pogledati do petka, 11. januara. Postavka će u petak iz galerije Bela Vida biti prebačena u hol Importannea, gdje će biti izložena tri dana.