Najčešće kamatne stope kod kredita bh. stanovništvu predstavljaju one na kredite opće namjene (u KM s valutnom klauzulom), s varijabilnom kamatom, koja je u februaru iznosila 9,06 posto, a i tokom posljednjih nekoliko mjeseci na približnom je nivou.

.....................................................................................................

Najnoviji je to podatak Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), koja je uspostavila novu statistiku kamatnih stopa i počela s njenim objavljivanjem te time ostvarila značajan napredak u cilju dostizanja standarda EU u oblasti statistike.

 

Pouzdane informacije

Nova statistika kamatnih stopa usklađena je s metodologijom Evropske centralne banke, a primjenjuju je zemlje članice EU i eurozone.

Iz CBBiH pojašnjavaju da su pravovremene i pouzdane informacije o kamatnim stopama od ključne važnosti u procesu donošenja odluka o investiranju, štednji... te zbog toga nova statistika kamata omogućava pouzdanu analizu monetarnih dešavanja i situacije na finansijskim tržištima.

Nova metodologija

Na osnovu nove metodologije, iz CBBiH pojašnjavaju da su za stambene kredite (varijabilna stopa, valutna klauzula) kamatne stope znatno niže i u februaru su iznosile 6,75 posto, a u prethodnoj godini uglavnom nisu prelazile nivo od 7 posto. Kamatne stope na potrošačke kredite (varijabilna kamata, valutna klauzula) su nešto iznad 8 posto i u februaru su iznosile 8,23 procenta.

Krediti za preduzeća

- U kategoriji kredita do 500.000 KM najzastupljeniji su krediti u KM s varijabilnom stopom i kamatna stopa u februaru iznosila je 8,1 posto (niža je u odnosu na kretanja u 2012.) 

- Krediti u kategoriji od 500.000 do 2 miliona KM znatno su jeftiniji i kamatna stopa iznosila je u februaru 6,56 posto, a niža je od prosjeka u prethodnoj godini

- Krediti viši od 2 miliona KM (varijabilna stopa, u KM) u februaru su imali kamatnu stopu od 6,28 posto, dok se u 2012. kretala uglavnom iznad 6,5 posto

Kamate na štednju

Kamate na depozite stanovništva u eurima imaju jasnu gradaciju u pogledu visine kamatne stope, poručuju iz CBBiH. Tako oni s dogovorenim dospijećem do godinu imaju kamatnu stopu od 2,2 posto, od jednu do dvije godine dospijeća imaju stopu od 3,45 posto, a više od dvije godine od 4,2 posto. Preduzeća primarno deponiraju u domaćoj valuti, a kamatne stope kreću se od 3,34 posto (dospijeće do jedne godine) do 4,93 posto (dospijeće između jednu i dvije godine).

Izvor: Avaz.ba