Da je otpadna hrana neka država, bila bi treći najveći proizvođač ugljičnog dioksida na svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Međutim, sprječavanje bacanja hrane je jednostavno, a s ovim lakim trikovima možete početi štedjeti i hranu i novac.

povrce

1. Zamrznite voće za svježe smoothieje

Takozvano 'ružno' voće jednako je hranjivo i ukusno kao i svježe voće. Ako mislite da nećete imati razloga jesti voće koje estetski ne izgleda lijepo ili je prezrelo, zamrznite ga za i iskoristite za smoothie.

2. Od starog hljeba napravite prženice, krušne mrvice ili krutone

Od starog hljeba se zaista mogu napraviti čuda. Bilo da od njega napravite prženice, sameljete ga u krušne mrvice ili napravite krutone za dodatak salatama, stari hljeb zaista nije razlog da ga bacite u smeće.

3. Za izradu supa koristite ostatke povrća

Kraj je sedmice i imate gomilu povrća koje je počelo propadati? No, prije nego što ga odlučite baciti, napravite supu od miješanog povrća.

4. Zamrznite bilje za kasniju upotrebu

Ispada da vam je bila potrebna samo kašika korijandera umjesto cijelog snopa koji je sada već počeo venuti. Sljedeći put zamrznite bilje u kalupu za kockice leda s malo maslinovog ulja. Ove kocke idealne su za jednokratnu upotrebu jer ih kasnije možete ubaciti na tavu za pripremu nekog obroka.

5. Od prezrelog avokada napravite čokoladni puding

Od avokada koji počinje smeđiti (ali nije još posve smeđ) napravite kremasti čokoladni puding. Avokado služi kao zaslađivač i stvara glatku, svilenkastu konzistenciju. On je također i zdrava zamjena za puter.

6. Prezrele banane iskoristite za banana hljeb

Ovo je klasično rješenje za iskorištavanje prezrelih banana. Uz to, što je banana više smeđa, to je slađa i lakša za probavu.