Planirate preurediti dom, a ljubitelj ste neobičnog stila i tamnih boja? Bolje razmislite još jednom o tome jer stručna dizajnerica enterijera tvrdi da neke boje ipak nisu poželjne.

dizajnenterijera

Dizajnerica enterijera, Jen Stanbrook, osvrnula se na trendove uređivanja domova i sugerisala ljudima koji tek kreću u obnovu koji trendovi nisu poželjni, bespotrebni su ili su jednostavno teški za održavanje.

Nikada ne bojite zidove u tamno plavo ili tamno sivo

Kao prve među 'lošim' trendovima našle su se tamne boje zidova.

- Ako imate tamnoplave zidove možete ih uljepšati ponovnim bojanjem samo jednog zida u svjetliju boju, i to po mogućnosti onog kojeg prvo vidite kad uđete u sobu - rekla je Jen Stanbrook i dodala ako vam se ne sviđa bijela boja, posvijetlite tamnu prostoriju s blijedo sivom. Želite li, pak, dodati malo 'veselja' u prostor, ukrasite zid šarenim slikama.

Izbjegavajte tamno plave i tamno sive kuhinjske ormare

Jen je objasnila da treba izbjegavati kuhinjske ormare tamno plave boje i pridržavati se svjetlijih i neutralnih boja. Ali ako oni već jesu tamnoplave boje, trebali biste očistiti površine kuhinje kako bi ona izgledala prostranije.

- Iako bi moglo biti preskupo ići mijenjati tamnoplave kuhinjske ormariće, cijelu sobu možete učiniti svjetlijom tako da odstranite 'otpad' i uklonite sve s radnih površina osim kuhala za vodu - savjetuje.

Izbjegavajte crne slavine i crne tuševe

- Budući da crna boja nije za svačiji ukus, radije uzmite hromirane slavine, zamijeniti ih je lakše nego što mislite i to možete učiniti za svega nekoliko minuta - rekla je Jen.

Ne postavljajte bakrene slavine

- Bakreni dodaci trenutno su vrlo popularni u kućnim enterijerima, iako možda ne odgovaraju svačijem ukusu - objasnila je Jen. Ako vam se sviđaju i ne možete ih promijeniti, bolje će izgledati ako ih uskladite s ostalim dodacima. Naprimjer, uskladite ih drugim bakrenim komadima poput vaze, držača posuđa ili čak bakrenog kotlića ili tostera (ovisno o tome gdje se slavina nalazi).

Izbjegavajte tamno sive okvire oko pozora

Laganije boje od okvira prozora privlačniji su ljudima ili potencijalnim kupcima, objasnila je Jen. Ako imate tamnije okvire, ublažiti ih možete pomoću bijelih roletni na prozorima.

Izbjegavajte šarene podne pločice

Uzorke možete lako dodavati nizom običnih pamučnih prostirki u svjetlim bojama, zato nema potrebe da pločice budu šarene, uvijek se radite odlučite za neutralne boje. Pločice se ne mogu tako lako promijeniti ako vam se više ne sviđa uzorak, a ukrasni podmetači mogu.

Ne stavljajte pločice u dnevnu sobu

Pločice u dnevnom boravku nikako nisu poželjne jer ne odaju dojam udobnosti i topline. Ako ste već uselili u kuću s pločicama u dnevnom boravku, možete ih prikriti nekim lijepim ukrasnim tepihom.

Izbjegavajte bijele pločice s tamnim fugama

Tamno fuge izgledaju dosta neobično, pa zbog toga mogu djelovati i moderno. Međutim tamna fuga je skuplja i puno komplikovanija za nanošenje od klasične bijele boje.

Otvoreni plan nije dobra ideja

- Otvoreni tlocrt bio je ogroman trend prije nekoliko godina, no često zbog takvog prostora manjka privatnosti - tvrdi Jen i dodaje da pomoću biljaka, police za knjige i ekrana možete 'sakriti' jednu prostoriju od druge i time dati iluziju o različitim sobama.