Uz često usisavanje i stalno pospremanje kuća vam je i dalje često prašnjava? Donosimo nekoliko razloga zašto je to možda tako, ali i načine kako se konačno riješiti te dosadne prašine.

prasinanakupljanje

U svakom kućanstvu se često krije prilična količina prašine. Nedovoljan protok zraka često doprinosi njenom nakupljanju. Ako se tome doda rijetko čišćenje, rezultat može biti stvaranje prikladnog okruženja za prašinu i grinje u određenim dijelovima vašeg doma.

No, gdje zapravo žive grinje? Odgovor je - u madracima, presvlakama i jastucima. Stoga, razmotrite nabavku antialergijskih presvlaka za madrace i jastuke ako već nemate, jer one mogu spriječiti grinje da se naseljavaju na tim mjestima i izazivaju nelagodu kod osoba koje imaju alergije ili astmu.

Kada su u pitanju prozori, zavjese često predstavljaju izazov. Razmislite o zavjesama koje se mogu prati u mašini za veš. Tepisi su također potencijalni problem, iako ih je teško potpuno eliminisati iz doma, redovno čišćenje može biti od pomoći.

Ne možemo zaboraviti ni kućne ljubimce kao izvor prašine. Mačke, psi i ostali ljubimci često su glavni krivci za nakupljanje prašine u domu, kako upozoravaju stručnjaci. Ako imate kućne ljubimce, održavanje higijene treba biti još češće nego inače.