Otvorene police jedan su od najzapaženijih trendova u dizajnu kuhinje u posljednjih nekoliko godina. I jesu šik i prozračne. To je "moderna seoska kuća." Da, sve je to istina.
Ali prije nego što realizujete svoje Pinterest snove, važno je razmisliti je li ovaj trend zaista odgovarajući za vaš način rada, organizacije i održavanja kuhinje. Dizajneri su razmotrili pet razloga zašto biste trebali dobro razmisliti prije nego što prihvatite ovaj trend.
1. Možete li održavati stilizirani izgled 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici?
Najveći izazov kod otvorenih polica je taj što se, kako bi se zadržao čist, organiziran izgled, morate posvetiti redovnom čišćenju i održavanju polica. Većinu ljudi privlači koncept otvorenih polica jer on može pomoći da se prostor osjeća većim i otvorenijim. Ali kad jednom prevlada neizbježno gomilanje stvari, lako će poništiti sveukupni cilj ovog dizajnerskog izbora.
"Ako se nalazite u bilo kojoj krajnosti spektra urednosti - vrlo neorganizirani ili super organizirani tip A - otvorene police možda nisu za vas", kaže Caroline Harvey iz Simply CH Lifestyle & Interiors. "Neuredni ljudi neće željeti stres da bi ih držali organiziranim i bez prašine, a urednim čudaciima neće se sviđati izgled držanja posuđa na otvorenom."
2. Imate li posuđe dostojno pokazivanja?
Otvorene police su koncept dizajna koji pretpostavlja da svi imamo lijepo, odgovarajuće posuđe koje želimo da svi vide.
"Neusklađeno posuđe i kuhinjski uređaji nisu vrijedni pokazivanja", kaže Jennifer Chambers iz kompanije Refine Home Design. Važno je razmisliti o tome kakvo posuđe imate, dodaje ona.
3. Hoćete li izgubiti stvarni prostor za odlaganje?
Kada odlučite izložiti dobar dio dragocjenih predmeta u vašoj kuhinji, ono što gubite je praktično, funkcionalno mjesto za odlaganje i tako stvarate potrebu za drugim mjestom negdje u kuhinji.
"Uopšteno govoreći, obično ne preporučujem otvorene police u kuhinji, osim ako se radi o vrlo velikoj kuhinji s namjenskim prostorom koji je više potreban za izlaganje", objašnjava Loomis. "Rijetko kada otvorena polica uspije zadovoljiti potrebe svih gornjih mjesta za odlaganje stvari", dodaje Jessica Williamson, iz JTW Design. Naprimjer, veliko, teško posuđe često treba pronaći mjesto negdje drugdje, jer bi njihova težina mogla dovesti do izvijanja polica ili ako nešto ostane nesigurno, mogu se srušiti.
4. Da li je to pravi organizacijski sistem za vas?
Još jedna riječ o organizaciji i funkcionalnosti - vi se prilagođavate otvorenim policama, a ne one vama. Važno je imati pravi organizacijski sistem za svoju kuhinju i način na koji radite. A ako ste prisiljeni koristiti sistem koji vam ne odgovara, čak i najsitniji kuhinjski zadaci postat će zamorni i frustrirajući.
"Svi imamo tendenciju da skupljamo stvari", kaže Williamson. "Neki od nas vole gomilati stvari na vidnom mjestu, a drugi ih vole sakrivati. Neki od nas su minimalisti, koriste samo ono što je prijeko potrebno."
5. Možete li se nositi sa prašinom koja se skuplja?
Razmislite o tome šta svakodnevno lebdi u vašoj kuhinji. Čestice prašine u zraku, ulja i masti koje su rezultat kuhanja i još mnogo toga. Sve se to taloži i sakuplja na izloženom posuđu ako ga redovno ne koristite. To je posebno naglašeno ako puno kuhate kod kuće. Loomis kaže "Mislim da su otvorene police najprikladnije za redovno korišteno i atraktivno posuđe koje će se često prati kako bi se izbjegla prašina i kuhinjski ostaci."
Ako ih i dalje želite ...
Ukoliko volite ovaj dekorativni stil, razmislite o tome da ga koristite za detalje, i odvojite vrijeme za inventar svog posuđa. Razmislite o tome kako koristite kuhinju prije nego što odaberete način na koji ćete je urediti. Kuhinje nisu samo radni prostori, one su središte naših domova. I da, važno je da vam se sviđa izgled. Ali, nemojte napraviti grešku i staviti estetiku ispred funkcionalnosti. U ovoj prostoriji, više nego u bilo kojoj drugoj, količina zaista korisnog prostora i korisnog mjesta za odlaganje, odredit će da li volite svoju kuhinju ili jedva čekate da odete vani na ručak.