Kako ne biste začepili odvode, važno je znati koje su stvari zabranjene, odnosno koje mogu uzrokovati probleme s cijevima. Radi se o tvarima koje je praktično baciti u odvode, no to treba izbjegavati.

sudoper

Pored ulja, koje je često praktično izliti u odvod, postoje i druge stvari koje bismo rado zbrinuli na taj način. Provjerite ovu listu kako biste sačuvali 'zdrave' odvode.

Boje

Boje sadrže štetne hemikalije koje mogu korodirati cijevi i treba ih pravilno zbrinuti u skladu s lokalnim propisima - izjavio je Kyle Leman, izvršni direktor i osnivač kompanije Crossroads Foundation Repair za Real Simple.

Ispravno zbrinjavanje boje ne škodi okolišu niti cijevima. Najbolje je pratiti upute na etiketi proizvoda te ih zbrinuti na pravilan način.

Masti i ulja

Često nam je praktično izliti ulje od kuhanja u sudoper, no to može uzrokovati začepljenje cijevi.

Ove tvari se mogu stvrdnuti, uzrokujući ozbiljno začepljenje u vašem vodovodu i javnom kanalizacijskom sustavu - naglasio je Shlomo Cherniak, vlasnik Cherniak Home Services.

Sredstva za čišćenje kućanstva

Ovo je još jedna bitna stavka, jer korozivni sastojci sredstava za čišćenje mogu oštetiti cijevi.

Naime, treba ih zbrinuti kao otpad.

Mnoga sredstva za čišćenje kućanstva sadrže korozivne hemikalije koje mogu oštetiti cijevi i septičke sisteme - veli Leman.

Talog kafe

Kuhanje kafe može značiti i bacanje taloga u sudoper, no to također može utjecati na stanje u cijevima.

Treba izbjegavati izlijevanje taloga u odvod jer to šteti cijevima. Umjesto toga, talog bacite u kompost ili smeće - kaže Cherniak.

Talog kafe se može zgrudati i zaštopati odvode.