Ljeto je u punom jeku, a visoke temperature i dugi sunčani dani donose potrebu za osvježavanjem i preuređenjem enterijera kako bi prostor postao ugodniji i prijatniji. Evo nekoliko savjeta kako da vaš dom postane idealno mjesto za opuštanje tokom ljetnih vrućina.

ljeto24

 

Svijetle boje i lagani materijali

Svijetle boje poput bijele, bež, pastelnih nijansi plave, zelene ili žute mogu učiniti prostor svjetlijim i prozračnijim. Zidove i namještaj osvježite svijetlim tonovima, a teške zimske zavjese zamijenite laganim i prozračnim tkaninama poput lana ili pamuka. Ove tkanine ne samo da daju osjećaj svježine, već i omogućavaju bolju cirkulaciju zraka.

 

Prirodni materijali

Prirodni materijali kao što su drvo, ratan, bambus i sisal unose toplinu i teksturu u vaš dom, a pritom stvaraju ugodnu atmosferu. Namještaj od ratana ili bambusa, tepihe od sisala ili jute, i drvene dekoracije mogu transformisati vaš prostor u ljetnu oazu.

ljeto242

 

Zeleni kutak

Biljke su odličan način da osvježite enterijer. Dodajte zelene biljke kao što su fikus, monstera ili sanseverija. One ne samo da čiste zrak, već i stvaraju osjećaj prirode unutar vašeg doma. Ako nemate puno prostora, vertikalni vrtovi ili viseće biljke mogu biti idealno rješenje.

ljeto243

 

Rashladni elementi

Uložite u kvalitetne ventilatore ili prijenosne klima uređaje kako biste osigurali ugodnu temperaturu u vašem domu. Postavljanje ventilatora u strateške položaje može pomoći u cirkulaciji hladnog zraka, dok prijenosni klima uređaji pružaju fleksibilnost da rashladite bilo koju sobu po potrebi.

ljeto244

 

Minimalizam

Manje je više, posebno kada su temperature visoke. Uklonite suvišne predmete i dekoraciju kako biste prostor učinili otvorenijim i prozračnijim. Minimalistički pristup uređenju enterijera može pomoći u smanjenju osjećaja zagušenosti i topline.

ljeto245

 

Tekstilni detalji

Promijenite teške zimske prekrivače i jastuke laganim ljetnim tekstilom. Pamučni ili laneni prekrivači i jastučnice ne samo da izgledaju svježe, već su i mnogo udobniji tokom vrućih dana. Razmislite o dodavanju šarenih jastuka i laganih prekrivača kako biste unijeli ljetni duh u vaš dom.

ljeto246

 

Rasvjeta

Prirodna svjetlost je ključna tokom ljeta. Otvorite zavjese i roletne kako biste pustili što više prirodnog svjetla. Ako je moguće, koristite svjetlije zavjese koje omogućavaju prolazak svjetlosti dok zadržavaju privatnost. Za večernje sate, koristite svjetiljke s toplim bijelim svjetlom kako biste stvorili ugodnu atmosferu.

ljeto247

 

Multifunkcionalni prostori

Stvorite multifunkcionalne prostore koji se mogu prilagoditi različitim aktivnostima. Naprimjer, dnevni boravak može postati mjesto za opuštanje, ali i za rad od kuće ili druženje s prijateljima. Praktični komadi namještaja, poput sklopivih stolova ili modularnih sofa, mogu pomoći u ovoj transformaciji.

ljeto248

 

Uživajte u ljetu u svom osvježenom i ugodnom domu! Prateći ove savjete, možete stvoriti enterijer koji je ne samo estetski privlačan, već i funkcionalan i prijatan za boravak tokom vrelih ljetnih dana.