Unaprijedite kvalitet svog života uvažavajući pri tome okoliš i trudeći se da u svaki kutak svog doma unesete “zelena” pravila. Način korištenja kupatila, vjerovatno najmanje prostorije u vašem domu, može imati značajan utjecaj na održivost planete, korištenje resursa i vaš novčanik.

..................................................................................




 

Štedite vodu

U jednoj minuti iz slavine isteče više od šest litara vode. Zavrnite slavinu dok perete zube ili se brijete. Nema potrebe da voda neprestalno teče. Razmislite o postavljanju slavine sa senzorom ili jednostavno dodajte perlator (raspršivač) na slavinu.

Brzim tuširanjem troši se pet puta manje vode nego pri kupanju u kadi punoj sapunice i vode. Pokušajte kao dodatnu uštedu praktikovati tuširanje toplom ili mlakom vodom, a ne sasvim vrućom, pri čemu ćete štedjeti električnu energiju. Instalirajte tuš s niskim protokom vode.

Veš perite isključivo u mašini jer je ušteda vode pri mašinskom pranju višestruka. Ako upravo namjeravate kupiti novu mašinu za pranje veša neka to bude jedna od modernih štedljivih mašina.

Ukoliko planirate renoviranje kupatila razmislite o ugradnji ekonomičnog vodokotlića koji reguliše količinu vode za ispiranje WC-školjke.






Jednokratno nije poželjno

Danas se živi brzo, složit će se mnogi. Zbog brzine i jednostavnosti ljudi su skloni koristiti jednokratne proizvode da bi uštedjeli vrijeme i priuštili si komociju. Ali sve ima svoju cijenu. Neprestalna proizvodnja i gomilanje ogromnih količina otpada vode u ekološku katastrofu. Zato jednokratne ubruse za brisanje ruku i lica zamijenite peškirima proizvedenim od organski uzgojenog pamuka. Jednokratne vlažne maramice za brisanje staklenih površina, kupaonih elemenata i pločica zamijenite krpom od mikrofibera.

Jedina jednokratna stvar u vašem kupatilu neka bude toalet-papir. Ako kupujete onaj koji je dobijen recikliranjem, tim bolje!



Zaboravite PVC zastore

Istraživanja su pokazala da PVC zastori, koji se koriste na kadama i tuševima, mogu biti štetni za zdravlje jer ispuštaju potencijalno štetne hemikalije. Također, nije ih moguće reciklirati. Odaberite zastor za svoje kupatilo načinjen od drugih materijala kao što su organski pamuk ili juta koja je otporna na plijesan i gljivice. Ovi zastori dolaze u predivnim dezenima, a moguće ih je prati u mašini za veš.

















Ventilacija je ključ

Najveći problem u većini kupatila je vlaga i pojava plijesni što dobra ventilacija može spriječiti. Ako spadate u srećnike koji imaju prozor u kupatilu pobrinite se da ga redovno otvarate i prozračujete prostoriju. Ukoliko nemate prozor, držite otvorena vrata kupatila bar nakon tuširanja i ugradite odsisni ventilator koji izvlači vlagu.







Slaba ventilacija djeluje pogubno na osobu koja čisti kupaonicu koristeći pri tome različite deterdžente i udišući štetna isparenja iz istih. Za svoje i opće dobro pokušajte koristiti prirodne proizvode prilikom čišćenja kao što su sirće, soda bikarbona i limun.

Pri pročišćavanju zraka u kupatilu mogu vam pomoći i biljke. Pored toga što “čiste” zrak, biljke lijepo izgledaju i unose život u zatvoreni prostor.