Slikarka i kiparka Cal Lane pretvara metalne predmete koje pronađe na otpadu u savršene skulpture, režući ih i bušeći te stvarajući tako savršene umjetnine koje izgledaju kao najfinija metalna čipka.

..................................................................................

 

 



Krhe ženske ruke ove umjetnice varenjem, tehnikom koja je uglavnom „muški posao“, od odbačenih bačvi za naftu, dijelova automobila, lopata i drugih baštenskih alata, pravi predmete koji dotaknuti njenim prstima, postaju sušta suprotnost onoga za što su prvobitno bili namijenjeni. Cal Lane, kako sama kaže, uživa u toj preobrazbi i kontrastu. Fascinira je pretvaranje grubih industrijskih muških predmeta u nježne „ženske“ čipkaste umjetnine.

Umjesto da na tradicionalan način zavarivanjem spaja metalne predmete jedan za drugi, ona koristi svoje slikarsko umijeće i aparat za varenje kako bi na postojećim komadima bušila metal, stvarajući oblike i obrazce koji zadivljuju.

Nakon 2005. godine, njen fokus, dotada baziran na pretvaranju lopata i sličnih predmeta u ukrasne elemente,  poprima donekle političku notu. Ukazujući na problem ratova koji se vode zbog nafte, Cal počinje koristiti stare spremnike za naftu i odbačene limene kanistere kao svoj medij. Posebnu pažnju privukla je skulptura načinjena od velikog spremnika za naftu koja predstavlja mapu svijeta te izrezbareni galon koji ima dodatak napravljen, također od željeza, i koji asocira na izlijevanje nafte.

Tokom godina Cal Lane je osvojila mnogo nagrada za svoj rad i održala brojne izložbe diljem SAD-a.