Minijaturne papričice su otporne biljke koje se mogu lako uzgajati u saksijama u vašem domu.

papricice1

Ove male ukrasne paprike su porijeklom iz tropskih krajeva Amerike. Krase ih plodovi živih boja, koji dozrijevaju od kraja ljeta do zime. Grmolikog su oblika sa zagasitozelenim listovima.

Kao sobna biljka najčešće se uzgaja Capsicum annuum.

Za ukras i jelo

Sjeme ukrasne paprike sije se u proljeće i klija na temperaturi od 15 do 18 stepeni Celzijevih. Kada se na izbojima mladih biljaka pojave tri listića treba ih presaditi u veće saksije promjera sedam centimetara. Kada biljke dostignu visinu od 12 centimetara presadite ih u posude promjera 15 do 18 centimetara.

papricice2

Papričice smjestite na toplo mjesto, zaklonjeno od propuha. Treba im dosta svjetlosti ali ne direktnog sunca.

U rano ljeto javljaju se bijeli cvjetovi u obliku zvijezde, a s početkom jeseni umjesto cvijeta pojavljuju se šareni plodovi.

papricice3

Redovno ih zalijevajte, a kada se pojave plodovi dohranjujte biljku gnojivom za paradajz, tako da možete koristiti papričice i za jelo ukoliko nisu previše ljute.

Plodovi mogu biti duguljasti ili okrugli. Boja ploda se mijenja, kako sazrijeva, od zelene, žute i narandžaste do crvene i ljubičaste.

Odrasla biljka može narasti do visine od 75 centimetara.

Jednogodišnja biljka

Još jedan naziv za ovu biljku je božićna paprika. Pri tome se uglavnom misli na hibrid koji ima male zelene, ljubičaste i crvene plodove te izgleda svečano i veselo.

papricice4

Ukrasna paprika uzgaja se najviše zbog atraktivnih jarkih boja plodova. Međutim Capsicum annuum je jednogodišnja biljka i nakon što jednom dâ plod obično biva odbačena.

papricice5

Ove papričice mogu biti jestive, ali su uglavnom vatreno ljute te mogu opasno nadražiti usta i oči. Držite ih podalje od male djece i kućnih ljubimaca i temeljito operite ruke nakon što ih dirate.