Idealan kao poklon za Valentinovo zbog svog cvijeta u obliku srca, anturij ili flamingov cvijet jedna je od omiljenih kućnih biljaka.

anturij3

Anturij je u Evropu stigao iz Srednje Amerike. Srcoliki listovi i cvijet, koji je ustvari obojen list sa uspravnim središnjim klasom, donose u vaš dom dašak tropskih prašuma i egzotike. Anturij, sa svojim velikim zagasitozelenim listovima na dugačkim peteljkama i sjajnim cvjetovima koji mogu biti crveni, bijeli s grimiznim klasom, svijetlonarandžasti ili ružičasti, krasit će vaš dnevni boravak ili bilo koju drugu prostoriju, na poseban način.

Miran kutak za rast i razvoj

Anthurium, uspijeva odlično ukoliko mu obezbijedite povoljne uslove za život. Smjestite ga u miran kutak zaštićen od propuha i direktnih sunčevih zraka gdje će, budući da vrlo brzo počinje bujati u visinu i širinu, imati dovoljno prostora za rast i razvoj. Kada mu nađete savršeno mjesto, nemojte ga premiještati. Kao i druge tropske biljke, anturij traži toplo i vlažno okruženje te dosta indirektne svjetlosti. Temperatura prostorije u kojoj se biljka nalazi ne bi smjela biti niža od 15 stepeni Celzijevih.

anturij1

Zemlja idealna za sadnju anturija je mješavina treseta i mahovine sa tresetišta. Zalijevanje treba vršiti redovno, bar dva puta sedmično, mlakom i mekanom vodom. Redovno ga prskajte, samo po listovima, da obezbijedite potrebnu vlažnost. Listove povremeno obrišite vlažnom krpicom da uklonite prašinu.

Prihrana i presađivanje

Isprva se anturij mogao naći samo kao rezani cvijet. Kao takav, u vazni, može trajati i mjesec dana. Nakon mnogo ukrštanja uzgajivači su uspjeli dobiti hibride ove biljke pogodne za uzgoj u saksijama.

anturij2

Anturij cvjeta svake godine u ljeto, u periodu od juna do februara. Pažljivo njegovan, cvjetat će i razvijati se konstantno. Upravo u periodu cvjetanja biljku treba prihranjivati dva puta mjesečno.

anturij4

Razmnožavanje se vrši sjemenom u proljeće ili dijeljenjem mladih biljaka koje rastu u podnožju velike biljke. Mlade biljke jednostavno izvadimo iz zemlje sa korijenom i posadimo u posebnu saksiju. Presađivanje dijeljenjem se vrši nakon cvjetanja!

anturij5

Odrasle biljke treba presađivati svake tri godine u novu zemlju, u pliće posude koje odgovaraju njegovom kratkom korijenu. Ove biljke uspijevaju i kao hidrokulture.