Ovaj mali stan s ukupnom površinom od manje od 40 kvadratnih metara dobar je primjer kako ponovno planiranje u prvoj fazi dizajna enterijera može pružiti potreban prostor za udoban život.

malistan6

Prije početka radova, od klijenta smo dobili standardni plan jednosobnog stana. Hodnik, kuhinja, spavaća soba i kupatilo.

Planiranje nije bilo loše. Bilo je mjesta za postavljanje ostave ili garderobera u ovom stanu. To je veliki luksuz u doba "pametnih stanova".

Međutim, standardno planiranje nam nije odgovaralo. Prema našem planu, stan treba biti što univerzalniji i prikladniji za većinu ljudi. Stoga smo prije početka rada na planiranju odlučili razviti osnovne principe koji će nas voditi pri kreiranju projekta.

Principi:

  • Niko ne voli male skučene prostorije;
  • Što više slobodnog prostora, to bolje;
  • Veći dio vremena provodimo u stambenim prostorijama, stoga osiguravamo mali prostor za spavaću sobu;
  • Iako je prostor ograničen, potrebno nam je mjesta za odlaganje stvari;
  • Cijena realizacije projekta treba biti niska, ali prostor treba izgledati pristojno.

malistan4

Prvo što smo uradili jeste spojili kuhinju i dnevnu sobu, što je prilično standardna ideja. To je opravdano u ovom slučaju, jer će povećati prostor, dodati svjetlost i zrak.

malistan1

malistan2

malistan3

malistan5

Sljedeći korak bio je potpuno nekonvencionalan - smjestiti spavaću sobu u garderober.

malistan7

Za spavaću sobu postoji mali prostor, vizuelno skriven velikim ormarom, koji je istovremeno zid i mjesto za odlaganje stvari. Ulaz u spavaću sobu odlučili smo napraviti od sateniranog stakla, kako bismo unutra dobili dnevnu svjetlost s velikog prozora nasuprot.

Iako je površina spavaće sobe prilično mala - oko 5 kvadratnih metara, ima sve što je potrebno za spavanje, i ne samo to. Krevet je smješten na podiju, koji istovremeno služi kao prostor za odlaganje stvari i noćni ormarić. Noćni ormarići pružaju prostor za knjige, uređaje, kao i utičnice za njihovo punjenje.

malistan8

Drugi prostor vrijedan pažnje je kuhinja. To je mjesto u stanu gdje provodimo puno vremena. Nakon što smo spojili kuhinju i balkon, dobili smo puno prostora koji je vrlo udoban kako za kuhanje, tako i za dočekivanje gostiju.

Kuhinju i dnevni boravak konvencionalno dijeli veliki kuhinjski otok, koji istovremeno služi kao radna površina, mjesto za odlaganje kuhinjskih aparata i trpezarijski stol.

malistan9

Općenito, stan je bio prostran, svijetao, udoban i ergonomičan. Zahvaljujući uspješnom preuređenju, uspjeli smo smjestiti veliki broj funkcionalnih zona na malom prostoru.