Pripremate se za selidbu u garsonijeru i pitate se kako tačno urediti ovaj tip prostora? Razgovarali smo s dizajnerima enterijera kako bismo prikupili niz savjeta o tome šta treba imati na umu pri rasporedu i uređenju male garsonijere. Njihovi vrijedni savjeti obuhvataju sve, od kupovine namještaja do određivanja najboljeg rasporeda i pravilnog korištenja zidnog prostora.

studio

Planiranje prostora

Planiranje prostora je ključni prvi korak prije odabira namještaja i dekoracije za garsonjeru. "Planiranje prostora je uvijek važno za svaki projekat, ali je posebno bitno za prostore gdje je svaki centimetar bitan," objašnjava Ashley Macuga iz Collected Interiors. Što ranije započnete proces planiranja, to bolje. "Prije useljenja, zamolite stanodavca da vam dozvoli da izmjerite prostor, uzmite grafički papir i počnite praviti plan," predlaže Macuga.

studio2

Mjerenje, mjerenje, mjerenje kada je u pitanju namještaj koji već posjedujete. "Izvadite metar i razmislite o dimenzijama svakog komada namještaja kako biste unaprijed znali šta odgovara i da li možete realizovati željeni plan rasporeda na osnovu prostora koji treba biti funkcionalan," naglašava Ashley Ross iz Muse Noir Interiors.

Kupovina multifunkcionalnog namještaja

U malom prostoru, korištenje namještaja koji može obavljati više funkcija bit će od velike koristi. "Potražite komade namještaja koji štede prostor i mogu služiti dvostruko, kao što je noćni ormarić koji može biti i radni sto, otoman sa ugrađenim prostorom za odlaganje ili stalak za časopise koji može služiti kao stolić," predlaže Lauren Sullivan iz Well x Design.

Marlaya Ross iz Studio One Nine Design dodaje, "Multifunkcionalni komad namještaja poput otomana sa ugrađenim prostorom za odlaganje može služiti kao mjesto za odmaranje nogu i skladištenje dodatnih deka i jastuka, dok dodavanje poslužavnika na vrh daje površinu za izlaganje knjiga i odlaganje šolje za kafu."

studio5

Nema mjesta za veliki krevet? "Razmislite o popularnom Murphy krevetu za još više višenamjenskih opcija," dodaje Sullivan. "Oni su se unaprijedili posljednjih godina s estetski ugodnijim dizajnom, glatkijim mehanizmima i kreativnijim rješenjima za skladištenje nego ikada prije."

Zabavite se s bojama

Život u maloj garsonijeri ne znači da se morate držati samo neutralnih tonova i drugih nijansi koje često viđamo u malim prostorima. "Dodajte hrabri tapet ili tamnu boju na jedan zid kako biste unijeli osobnost i energiju u svoj prostor," predlaže Marlaya Ross. Ashley Ross izražava slične stavove. "Savjetujemo klijentima da uzmu u obzir da ovaj prostor možda neće biti njihov zauvijek dom i u tom svjetlu neka se zabave sa svojim dizajnerskim izborima," kaže ona.

studio3

Kreativni raspored

Ako planirate radni kutak, želite mjesto za opuštanje pred televizorom i trebate dovoljno prostora za pripremu hrane, bit će vam potrebna kreativnost pri rasporedu u garsonijeri. "Ako radite od kuće i imate malo prostora, pokušajte postaviti TV iznad radnog stola," predlaže Macuga. "Ne samo da to štedi prostor, već neki novi pametni televizori mogu poslužiti i kao produženi monitor."

studio4

Stvaranje zona unutar garsonijere također je pametna ideja. "Namještaj poput konzola i polica za knjige može djelovati kao pregrada za definisanje različitih prostora," napominje Cristina Lehman iz C Lehman Home. Također možete pokušati s paravanom. "Nešto moderno i skulpturalno dijeli prostor na funkcionalne zone s različitim namjenama," kaže Leah Alexander iz Beauty is Abundant. Bilo da preferirate skrivene ili otvorene skladišne prostore zavisi od estetike koju želite postići. "Ako naginjete minimalističkom stilu, vrijeme je da budete kreativni sa skrivenim opcijama za skladištenje," primjećuje Ashley Ross. "Ako ste skloni maksimalizmu, onda je otvoreno skladištenje najbolje rješenje za vas."

Iskoristite zidove

Ne zaboravite iskoristiti i svoje zidove. "Iskoristite vertikalni prostor koji imate koristeći više police, komode i ormare za skladištenje," napominje Marlaya Ross. I obavezno dodajte malo osobnosti s umjetnošću ili dekorativnim predmetima. "Za otvoreni zidni prostor koji se ne koristi za skladištenje, razmislite o vješanju tkanina ili skulpturalnih zidnih dekoracija, kao i kolekcija umjetničkih djela i fotografija," dodaje dizajnerka.

Postavite ogledala

Ogledala nisu samo za provjeravanje frizure—u garsonijeri, posebno, ona zaista dolaze do izražaja! "Ogledala su odličan način da prostor izgleda veći, posebno ako su okrenuta prema prozoru kako bi reflektovala prirodnu svjetlost," kaže Lehman.

studio1

Završite s biljkama

Kada rasporedite namještaj po zonama i vaš prostor izgleda dobro, završite s nekoliko zelenih prijatelja. "Dodajte biljke kako biste osvježili prostor i unijeli osjećaj prirode," preporučuje Lehman. "Ako je pod ili površina stola ograničena, okačite svoje biljke. Kuke za plafon ili zidni držači za biljke su odličan način da imate biljke bez zauzimanja dragocjenog prostora na podu ili pultu."