Prvo pravo jesenje veče, hladno vrijeme, kiša - odličan ambijent za povlačenje unutra i konzumaciju brojnih umjetničkih, zabavnih i kulturnih događaja u gradu.

..................................................................................








U okviru festivala „dAni“, koji će gotovo tri mjeseca ispuniti događajima, slaviti arhitekturu i govoriti puno više od toga, očekivat ćemo još ovakvih dana i večeri.

 

Predavanje u Banskom dvoru

Jedan takav dAn, priredio je 20. oktobra i poznati beogradski arhitekta Vladimir Lojanica. On je nastupio u prepunom Crvenom salonu Banskog dvora u Banjoj Luci, pred brojnom mladom publikom, koju su uglavnom činili studenti i pokoji arhitekta mlađe generacije. Kao što to obično biva, bez prisustva medija i predstavnika kritične mase stručne arhitektonske javnosti ili nekih drugih učesnika iz ogromnog sistema koji se bavi prostorom, njegovom organizacijom, međusobnim odnosima ili oblikovanjem prostora.



„Autorski opus“ Vladimira Lojanice

Zadovoljan zbog posjećenosti, atmosfere i konačno uspješne saradnje sa fakultetom u Banjoj Luci, Lojanica je sinoć sa prvim iz niza predavanja „Autorski opus“, kroz temu „Kontekst i koncept“ nadahnuto govorio o svom bogatom autorskom opusu. Na primjeru šest nagrađenih konkursnih radova iz perioda 2001-2011, Lojanica je osim teme višeznačnog i višeslojnog kontekstualizma, koji snažno određuje njegov autorski rad, sjajno pristupačnim izrazom približio i sve druge okolnosti stvaranja jednog arhitektonskog djela, osvrćući se na ekonomske, političke, društvene i brojne druge elemente koji određuju kontekst.

Pored objekata Zgrade Ministarstava Ruande i Nacionalne Biblioteke Ruande u Kigaliju, Hotela „Holiday Inn“ Beograd i stambeno-poslovnog kompleksa na Kalemegdanu, posljednja dva primjera objekata Narodni muzej Srbije i Hotelsko-poslovni centar u Rajićevoj ulici u Beogradu, kroz naglašenu složenost konteksta, podsjetili su na arhitekturu, koja je pored sve ljepote kreativnih stvaralačkih procesa i jako težak, složen inženjerski posao. Arhitekta je pri tom razapet između brojnih elemenata, kojima koordinira i na kraju sklapa u cjelinu, koja pri tom svojim trajanjem u prostoru stvara ogromnu odgovornost i pritisak prilikom stvaranja.

Naravno znalački i s višegodišnjim predavačkim iskustvom, nastup je obogaćen i brojnim anegdotama iz prakse te s nekoliko „štoseva“, koji su kao recept za uspjeh na konkursima, predstavljeni mladoj publici. Uz ogroman aplauz i vjeru u ljepotu stvaranja, Lojanica ističe ličnu kreaciju, te volumetrijski arhitektonski i programski kontekst kao osnovne elemente koncepta!






Poseban prozor

Vladimir Lojanica rođen je u Beogradu. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gdje radi od 1996. Njegovo polje djelovanja i interesovanja je razvijanje sposobnosti za projektovanje i razumijevanje metodologije projektnog procesa, kreativno mišljenje i formulacija koncepta u uslovima konkretnog konteksta. Dobitnik priznanja i nagrada, izlagao na više izložbi, učesnik na domaćim i međunarodnim konkursima. Učestvovao u izradi prostorno-programskih studija sportsko-rekreativnog kompleksa Ski-Dome, Berlin, Njemačka i Naselja 12 000 stanovnika, Podmoskovlje, RF.




Objavio više pisanih radova. Autor više nagrađenih konkursnih radova i realizovanih projekata, među kojima su Holiday Inn hotel, Belexpo centar, Novi Beograd, Hotelsko - poslovni kompleks Rajićeva, Narodni muzej Srbije... Od 1998. godine vodi studio proASPEKT.


Tekst : Igor Kuvač