Udruženje za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizuelnih umjetnosti „FORA“ danas otvara izložbu u mostarskoj galeriji Aluminij. Zvanično otvorenje izložbe, koja nosi naziv ’RESTART- Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010’,  počinje u 19.30.
..................................................................................





Sagledavanje trenutne domaće arhitektonske scene

Projekat „RESTART“ pokrenula je Asocijacija arhitekata u Sarajevu u saradnji sa ostalim asocijacijama i savezima arhitekata koji djeluju na području Bosne i Hercegovine i obuhvata istoimenu knjigu i arhitektonsku izložbu.

Cilj projekta je kritičko sagledavanje savremene bosansko-hercegovačke arhitektonske scene u značajnom petnaestogodišnjem periodu nakon rata, te njen odnos spram regionalnog i evropskog konteksta. Projekat također doprinosi razvoju saradnje stručnih i profesionalnih arhitektonskih organizacija u cijeloj zemlji i regiji, sa ciljem promoviranja arhitektonskih prostornih vrijednosti i kvaliteta životne okoline.

Izložba obuhvata 115 radova, kako ideja tako i realizacija iz oblasti enterijera, zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, javnih i stambenih objekata do urbanističkih projekata.
Odabir dosadašnjih arhitektonskih projekata je povjeren Hansu Ibelingsu, istoričaru i kritičaru arhitekture iz Nizozemske, osnivaču i glavnom uredniku arhitektonskog magazina „A10 new European architecture“, sa priznatim referencama u internacionalnim kulturnim i umjetničkim krugovima.


Izložba traje 15 dana

Izložba "Restart - arhitektura u BiH 1995-2010", uspješno je održana u Umjetničkoj galeriji BiH, u Muzeju grada Beograda, te u Barceloni (Co-legi d `Arquitects de Catalunya).

Postavku izložbe nameće arhitektura galerije gdje prostor navodi posjetioca na lutanje i samostalno istraživanje. Dijeljenje prostora ostvaruje se vješanjem plakata na sajle koje se razapinju između zidova galerije, a koji moraju biti izloženi kao slobodnostojeći, viseći plakati na kružnom platnu.

Izložba će biti otvorena 15 dana, a više informacija može se dobiti na stranici Asocijacije arhitekata u BIH.