Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg sinoć je u sarajevskoj Bela Vida galeriji otvorio novu postavku pod nazivom "Veni, vidi, viking".

..................................................................................









Ovo je velika ideja ne samo zbog toga što omogućava da se domaći posjetioci upoznaju sa tradicijom drugih zemalja, već istovremeno promovira trgovinu i poslovanje između BiH i Švedske, a što je bitan dio moje misije na poziciji ambasadora Švedske u ovoj izuzetno lijepoj zemlji. Naši domaćini danas prikazuju skandinavski dizajn koji je u velikoj mjeri inspirisan prirodom, a što i ja ovdje potvrđujem - rekao je Hedberg otvarajući postavku.





'Veni, vidi, viking' predstavlja Skandinaviju, sa posebnim naglaskom na švedskom uređenju enterijera u kojoj nebesko plavetnilo i pješčana bjelina vladaju - kako u domu, tako i u pejzažu. Skandinavski enterijer inspirisan je prirodom, a  poznat je po svojoj jednostavnosti i eleganciji.

Bela Vida galerija otvorena je početkom februara ove godine u Importanne centru u Sarajevu i predstavlja urbano odmaralište i shopping zonu u kojoj se mogu riješiti svi problemi oko uređenja i dizajniranja doma. U okviru unaprijed definisanih mjesečnih tema, stručni tim Bela Vida galerije kreira postavku koja je interpretacija stilskog uređenja jedne ili više država i noviteta u svijetu dizajna enterijera
– rekla je Belma Mujezinović-Pribilović, direktorica Bela Vide.




Supruga švedskog ambasadora Christina Hedberg učestvovala je u kreiranju postavke koja predstavlja njenu zemlju, tako da Bela Vida ima jedan autentičan švedski kutak.





Postavci je prisustvovala i ambasadorica Španije Nj. E. Marija Aurora Mejia Eraskvin, čija zemlja je u okviru prve postavke 'Korakom španske salse'  bila predstavljena na samom otvaranju Bela Vida galerije u februaru.





Kompanije koje su predstavljene kroz 'Veni, vidi, viking' su Urban, FEF, Alfemo, Saplast, CBB, Ciklo Centar, Vicko, Orange Plus, ABV sistem, Re:Design, Vinditip, Eupal.





Na postavci su i unikatno ogledalo umjetnice Dijane Vejo, fotografija švedske šume Amera Kapetanovića i umjetnička slika Lejle Porobić.

Projekat Bela Vida nastao je iz "kreativne kuhinje" tima Enterijer.ba, koji uspješno djeluje već šest godina.