Izrađen od čvrstog orahovog drveta i nastao spajanjem istorodnih sitnih geometrijskih oblika, stol je jedinstven i nagrađen prestižnom nagradom za inovaciju, a dizajnirala ga je Jasna Mujkić.

..................................................................................





 

Matematičar, dizajn i ideja

Oblik koji posjeduje stol Umbra nastao je spajanjem sitnih ”Penrose Prototiles” komada, čiji je oblik istraživao britanski matematičar Roger Penrose, po kome i nose ime. Ovi sitni oblici imaju jedinstvene geometrijske i vizuelne osobine i samim tim je i dizajn stola upravo takav.

Dizajner Jasna Mujkić osmislila je i dizajnirala ovaj stol sa željom da stvori apstraktni hlad drveta, u čemu je i potpuno uspjela. Orahovi komadi spojeni u ovu nesvakidašnju i predivno osmišljenu formu, ostajali su kao neiskorišteni komadi pri proizvodnji namještaja. Ovako uklopljeni zaista podsjećaju na razbacan hlad drveta, a ukrasna struktura stola je više nego savršena.

Nagrada za inovaciju

Umbra stol, kojeg je dizajnirala Jasna Mujkić za kompaniju Rukotvorine, dobio je poznatu ”Interior Innovation Award 2012”, jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada kada je u pitanju enterijer i dizajniranje namještaja. Ova nagrada pokrenuta je 2002. godine u Kelnu.

Umbra stol se prikazuje na ”IMM Cologne 2012” u okviru specijalne izložbe za ”Interior Innovation Award” i ”Living Interiors 2012”.

Izvori fotografija

www.us.aving.net
www.die-wohngalerie.blogspot.com